úterý 30. září 2014

Pondeli 29.9. - sesty den

Za rozbresku si jdu zabehat. Bezim okolo pristavu k majaku. Porad fouka silne vitr a jsou vlny. Celou noc nam vitr lomcoval okenicemi a profukoval sterbinami. Na vlhkych schudcich na hrazi se mi ale svezla noha zvrtl jsem si kotnik. Zkousim to rozbehat a zda se to v pohode, ale pozdeji to zacne bolet. Nicmene svitani a ranni svetlo dopadajici na budovy v pristavu je pekne. Ted kolem sedme je ve meste skoro liduprazdno, jen nekteri rodice odvadi vzpouzejici se deti do skoly a v nekolika malo otevrenych tavernach uz sedi mistni dedove a hrajou vrchcaby. Asi trpi nespavosti nebo tu jsou od vcerejsiho vecera.
Nasnidat se jdeme na trziste ktere bylo vcera zavrene. Krome obligatnich cetek tu maji hned asi 4 pekarstvi, ovoce (kupujeme fiky, ale nejsou moc sladke, asi uz je po sezone), hotova jidla. Zaujali me obri konzervy sardinek v soli. Odhadem maji tak 10 kilo. Prodavaji je bud cele nebo otevrene na vahu. Oblibili jsme si kavarnu v zapadni casti trziste -delaji cersty pomerancovy dzus asi za 1,5 eura, Kaja zkousi reckou kavu. Chutna trochu jak turecka, ale to tu nesmite rict nahlas.
Dneska se jen tak poflakujeme po meste (nejvic nas zaujal kostel co ma z jedne strany zvonici a z druhe minaret). Cteme si na lavicce, sledujeme neostrazite turisty jak se nachavaji ohodit sprskou z nejake nepredvidatelne vlny, kdyz se postesti tak zahlidneme i vetsi vlnu co vnikne hluboko do nektere z pristavnich restauraci a zdesene cisniky jak zachranuji zidlicky a vyvesni tabule splachovane do more. Ja se celou dobu snazim moc nekulhat abych Kaju neprovokoval k nevyhnutelnemu "proc sis nedaval vetsi pozor" a "nemela jsem te nikam poustet". I tak se nam dari dojit po pobrezi az za vychodni konec mesta, kde se zase trochu vyblbneme s drakem.
Vecer konecne sledujeme Reka Zorbu ktereho tak dlouho odkladame.

Vyborny desert z jemneho krehkeho testa spojovaneho medem

Cekani na prihodny vitr

Pripojka vody u rodineho domu

Pripojka vody u bytovky :-)

Nejvetsi croissant na svete !

Nejlepsi zmrzlinu delaji v recku italove - jenom mleko, ovoce, ochuceno ovocnou stavou

Žádné komentáře:

Okomentovat